PLA_77197057.jpg
Kiinnitetyt uutiset

Parikkalan Niukkalan vedenlaatua tarkkaillaan – vesijohtovettä voi käyttää alueella normaalisti Etelä-Karjalan pelastuslaitos tiedottaa 1.11.2018

1.11.2018 10:00

Etelä-Karjalan Pelastuslaitos tiedottaa 1.11.2018 klo 10.40

Jatkotiedote Parikkalan Niukkalassa tapahtuneesta öljyvahingosta

 

TUOREIMMAT TIEDOT

   

Parikkalan Niukkalan vedenlaatua tarkkaillaan – vesijohtovettä voi käyttää alueella normaalisti

 

Parikkalassa sattuneen öljyvahingon seurauksena alueen vedenlaatua tarkkaillaan edelleen. Viimeinen tarkistus alueen veden laatuun on tehty asiantuntijan toimesta eilen keskiviikkona 31.10.2018. Samalla on otettu uudet näytteet laboratoriotutkimuksia varten. Tutkimuksen tulokset valmistuvat ensi viikon alussa.  

 

Tilanne ei tällä hetkellä aiheuta vaaraa asukkaille ja vesijohtovettä voi käyttää alueella normaalisti. Mahdollisista vedenkäyttörajoitteista tiedotetaan erikseen mikäli tarvetta ilmenee.

 

TAUSTAA


Parikkalan Niukkalassa tapahtui tiistain 11.9 ja lauantain 15.9 välillä öljyvahinko, jonka seurauksena maaperään pääsi neljä kuutiometriä asuinrivitalon lämmityspolttoöljyä. Vahinko havaittiin, kun öljysäiliö huomattiin äskeisestä täydennyksestä huolimatta vajaaksi. Paikalle tilattu säiliötarkastaja löysi lauantaina 15.9. öljysäiliön päädystä halkeaman. Pelastuslaitos sai hälytyksen öljyvahingosta lauantaina 15.9 klo 17.59.

Ensivaiheen torjuntatoimenpiteinä öljysäiliö ja vahinkopaikan maamassaa poistettiin koneellisesti. Kaivuukuoppa täytettiin sen jälkeen puhtaalla soralla / maa-aineksella. Pois kaivettu öljyinen maa-aines kuljetettiin Savonlinnaan Nousialan jäteasemalle jatkokäsittelyyn.

 

Vahinkopaikan ympäristössä on tehty porakairauksia aina 16 metrin syvyyteen saakka. Näytteenottojen perusteella on paikannettu n. 50 neliömetrin alue, jossa on erittäin öljyistä maa-ainesta 6 - 9 metrin syvyydessä. Vinokairauksella on saatu selville, että itse rivitalon alla öljypitoisuudet ovat vähäisiä. Samalla on ilmennyt, että pohjavesi sijaitsee reilusti syvemmällä kuin paikannettu öljyinen maa-aines. Öljyä ei ole esiintynyt pohjaveden näytteenottopaikoissa. Lähelle Pyhäjärveä on maaperään asennettu pohjaveden tarkkailuputki. Alueelta löytyi myös käyttämätön kaivo, jonka veden laatua tarkkaillaan.

 

Lisätietoja:

Palopäällikkö Jukka Valtoaho

puh. 05 616 7036

 

Takaisin ylös
Copyright © Parikkalan kunta 2018