PLA_77197057.jpg
Etusivu / Kunnanjohtajan blogi / Kunnanjohtajan puhe veteraanipäivänä (4/2016)

Lippujuhlan_päivän_paraati_2014_029_Raja-_ja_merivartiokoulu.jpg

Kunnanjohtajan puhe Parikkalan sankarihaudalla Kansallisena veteraanipäivänä (4/2016)

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, veteraanien lähiomaiset, hyvät naiset ja miehet, kirkassilmäiset koululaiset!

Luutnantti Mauno Valkosen partio oli 27. huhtikuuta puoleen päivään mennessä tarkastanut Kilpisjärven länsipuolella olevan Iso Mallatunturin alueen kolmen valtakunnan rajapyykille saakka. Kaikki saksalaiset partiot olivat vetäytyneet Norjan puolelle. Seuraavana päivänä kenraaliluutnantti Hjalmar Siilasvuo, jonka Suomen marsalkka Mannerheim oli syyskuussa 1944 määrännyt Lapin armeijan johtoon, ilmoitti ylipäällikölle täyttäneensä saamansa tehtävän. Saksalaiset joukot oli karkotettu Pohjois-Suomesta 27. huhtikuuta 1945 kello 13.30:een mennessä. Lapin sodassa kaatui noin tuhat suomalaista, yli 40 prosenttia Lapin rakennuskannasta tuhoutui, mm. Rovaniemi lähes kokonaan.

Talvi-, jatko- ja Lapin sodat loivat meille mahdollisuuden elää itsenäisessä Suomessa. Sotiemme veteraanien juhlapäiväksi on otettu Lapin sodan päättymisen päivä. Vuodesta 1987 lähtien on Suomessa vuosittain 27. huhtikuuta vietetty Kansallista veteraanipäivää.

Mitä meidän pitää tietää ja muistaa viime sodistamme, jotta ymmärtäisimme, miksi Suomella ei ollut muita vaihtoehtoja. Jos suomalaiset eivät olisi puolustaneet rajojaan, täällä olisivat sotineet muiden maiden armeijat. Maamme maantieteellinen asema ja nuori itsenäisyys antoivat jälkikäteen arvioiden erittäin huonon ennusteen Suomen selviytymiselle toisen maailmansodan myrskyistä. Suomalaisilla oli kaikista menetyksistä huolimatta toisen maailmansodan eri käänteissä myös paljon onnea ja johdatusta. Suomalainen tahto, sisu, isänmaallisuus, operatiivinen ja taktinen osaaminen ja mieskohtaiset taidot olivat vertaansa vailla ja loivat meille mahdollisuuden puolustaa itsenäisyyttä määrällisesti ylivoimaista vihollista vastaan. Usein jää varjoon, että Suomi oli ainoa sotaan osallistunut Manner-Euroopan maa, jota ei koskaan miehitetty.

Turvallisuuden ja maanpuolustuksen arvostus on Euroopan turvallisuuspoliittisen tilanteen kiristyessä kasvanut. Euroopan unionin ja Venäjän vastakkainasettelu, tilanteeseen liittyvä pakotepolitiikka on viilentänyt kansainvälistä ilmapiiriä. Jännitys ja uhka vaikuttavat myös taloudelliseen hyvinvointiin. Markkinatalouden lainalaisuudet eivät toimi totutulla tavalla, taantumasta on muodostumassa pitkä ja meidän kaikkien hyvinvointiimme vaikuttava.

Sotilaallinen aktiivisuus Suomenlahden ja Itämeren alueilla on lisääntynyt. Ulkopolitiikan tukena tarvitaan edelleen vahva kansallinen puolustus, jolla on ennalta ehkäisevän vaikutuksen ohella myös kyky reagoida mahdolliseen konfliktiin. Myös laiton maahantulo ja terrorismi ovat nostaneet päätään, mikä osoittaa samalla kansainvälisen yhteisön heikon valmiuden hallita akuuttia tilannetta. Näyttää kuitenkin siltä, että Suomeen kohdistuvat uhkat eivät ole merkittäviä ja elämme täällä Parikkalassa hyvin vakaissa oloissa.

Veteraanipäivän v. 2016 tunnukseksi on valittu oululaisen runoilijan Juhani Siljon runosta Vastavirtaan (1910) lainattu sitaatti: "Vastavirtaan nousee lohen suku”. Tunnus muistuttaa sotiemme veteraanien meille jättämästä perinnöstä, itsenäisyydestä, vapaudesta ja rauhasta, jotka he ovat meille lunastaneet sekä heidän työstään maamme jälleenrakentamisessa.

Veteraanipäivä on vähitellen muuttumassa kaikkia kansalaisryhmiä koskevaksi juhlapäiväksi, jolloin me sotia kokemattomat saamme kunnioittaa perinnettä, keskustella ja kertoa siitä, ottaa mukaan juhlapäivän viettoon nuoremmat polvet. Kunnan ja seurakunnan ohella järjestöjen ja koulujen rooli on korostumassa ja antaa päivälle uusiutuvan ilmeen, jossa keskeisenä sanomana edelleen on kenraali Ehrnroothin kuolemattomat sanat: Suomi on hyvä maa. Se on paras meille suomalaisille. Se on puolustamisen arvoinen maa ja sen ainoa puolustaja on Suomen oma kansa.

Toivotan kaikille oikein hyvää Kansallista veteraanipäivää. Olkaamme kiitollisia veteraaneille, lotille ja kotijoukoissa palvelleille heidän uhrauksistaan ja työstään rakkaan isänmaan hyväksi.

Takaisin ylös
Copyright © Parikkalan kunta 2021